Rozvoz mléka

Prodej čerstvého chlazeného mléka přes mléčné automaty je nejpřímější cestou od výrobce – farmáře, přímo konečnému spotřebiteli. Mléko je přitom pouze kvalitně podojeno a rychle zchlazeno. A takovou surovinu si kupujete. Mnoho lidí tuto šanci dlouhá léta vůbec nemělo a mnoho lidí už si ani není úplně jisto, kde se vlastně mléko vyrábí, že to není v mlékárně, ale ve stáji na farmě. Mléko z mlékárny je pouze výrobkem z pravého mléka. A protože čerstvé mléko je natolik specifickou čerstvou potravinou s obrovským potenciálem pro naše zdraví a imunitu, proto vám ho automaty přináší co nejblíže k vašim domovům. Je to upřímná šance pro vás, vaše děti, pro české zemědělství, pro naše krávy a naše domácí mléko.

Co je čerstvé syrové mléko?

Přírodní mléko je zdrojem zdravého života! Pod pojmem čerstvé syrové mléko se rozumí mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím. Dokonce i obsah tuku v mléce má velký význam, ten obsahuje základní vitamíny A a D nutné pro asimilaci vápníku a bílkovin. Je bohaté na mastné kyseliny, které chrání proti nemocem a stimulují imunitní systém.

Jak zacházet s čerstvým mlékem?

Čerstvé mléko zakoupené v automatu je již z mléčnice zchlazeno na bezpečné 4°C a v automatu je tak uchováváno. 4°C jsou bezpečné proto, aby se utlumil bohatý život v čerstvém mléce a mléko neztratilo své původní vynikající vlastnosti. Proto:

  • čerstvé mléko kupujeme do zaručeně čistých nádob
  • po koupení se postaráme o transport mléka do chladničky
  • před požitím mléka se jako prevence doporučuje mléko tepelně ošetřit ("převařit"). Není vůbec nutné mléko uvést do varu, postačí mléko zahřát na 72°C po dobu cca 15 sec. Při tomto šetrném tepelném ošetření dojde k likvidaci téměř všech mikroorganismů

Proč je důležitý život v mléce?

Podstatou mléka je podporovat a posilovat život. Není to jen tekutina, kterou zaháníme žízeň či chuť. Mléko je na počátku života každého narozeného savce. Právě tyto funkce mléka zajišťují živé mikroorganismy, které organizují, tvoří a obnovují imunitu organismu, pomáhají neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla, zlepšují stravitelnost živin, oddalují stárnutí organismu, působí na celkový svěží stav člověka.

Úprava zakoupeného mléka

Nejčastěji používanou domácí úpravou mléka je tzv. šetrná pasterizace, zejména pro výrobu mléčných produktů z tohoto mléka.

  • mléko zahříváme nejlépe v hrnci na mléko (s dvojitým obalem, aby se nepřipálilo), nebo do většího hrnce s vodou umístíme menší hrnec s mlékem a zahříváme, nebo mléko zahříváme v hrnci přímo, ale pozvolna a za stálého míchání.
  • v průběhu zahřívání měříme teplotu, po dosažení 72°C ponecháme 15 sekund
  • mléko rychle zchladíme

Více informací na Tmléko

Oldřich Poláček

Hole 11
252 64 Velké Přílepy
IČO: 18583636
DIČ: CZ6608180766

Farma Hole s.r.o.

Hole 11
252 64 Velké Přílepy
IČO: 27152383
DIČ: CZ27152383

Kontakt

Telefon a fax: 220 930 710
Dispečer: 737 289 901, 737 289 920
E-mail: polacek.o@volny.cz

mapy

Certifikovaný systém řízení jakosti